MĪLESTĪBA! GAISMA! HARMONIJA!

MĪLESTĪBA! GAISMA! HARMONIJA!

 


Jāzeps Pīgoznis "Pēckarš. Krāsas. Jaunība"


   Apgādā Zvaigzne ABC iznākusi Jāzepa Pīgožņa sarakstīta autobiogrāfija „Pēckarš. Krāsas. Jaunība”, kurā mākslinieks aprakstījis to, kā četrdesmito gadu beigās ieradies Rīgā, mācījies Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolā un pēc tam Mākslas akadēmijā, kā darbojies studentu vides veidošanā. Tas ir stāstījums par mākslinieka jaunības gadiem, mācībām, dēkām un kurioziem, nebēdnībām un mīlestību. Autobiogrāfija sarakstīta viegli uztveramā, bagātā un trāpīgā valodā, ar neizsīkstošu humoru un sirsnību attēlojot vispirms biklā, bet talantīgā lauku zēna Jāzepa pavisam nejaušo nokļūšanu Rīgas mākslas skolā, vēlāk – mācības un ikdienas cīņu par izdzīvošanu pēckara Rīgā. Ar asu spalvu un labsirdīgu smaidu Jāzeps Pīgoznis raksturo gan abu mācību iestāžu pasniedzējus, gan savus studiju biedrus – vēlāk ievērojamos māksliniekus Gunāru Krolli, Borisu Bērziņu, Induli Ranku un citus. Grāmatā sniegts arī precīzs laikmeta raksturojums par pēckara gadiem, kad radošo garu centās ierobežot ideoloģijas uzspiestās prasības, un par nacionālajām idejām pat visniecīgākajā to izpausmē draudēja visbargākais sods. Tekstu papildina bagātīgs oriģinālo fotoattēlu klāsts, kā arī Jāzepa Pīgožņa agrīno un vēlāko mākslas darbu katalogs, kurš autoram ir pirmais pēdējo desmit gadu laikā.

----------------------
 
“Rozentālskolā mūsu skolotājs Ansis Stunda jautā:
– Sakiet, lūdzu, no kura jaunekļa iznāks mākslinieks, – vai no tā, kurš, aizgājis uz balli, visu vakaru dejo, vai no tā, kurš sēž malā un zīmē?
Mēs sapratām, kādu atbildi skolotājs gaida, un kā vienā balsī atbildējām:
– No tā, kurš zīmē!
– Pareizi! – skolotājs mums piekrīt.
Tomēr šis ir viens no ļoti nedaudzajiem jautājumiem, kuram šobrīd es nepiekrītu... Ja zīmē, tad zīmē ar visu sirdi un dvēseli, bet, ja esi aizgājis uz balli, tad dejo un izjūti dzīves garšu! Citādi no tevis iznāks sausiņš vai tikai amatnieks.”


------------------------
Publikācijas
Komentāri (0)  |  2014-12-29 21:09  |  Skatīts: 966x         Ieteikt draugiem
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ