MĪLESTĪBA! GAISMA! HARMONIJA!

MĪLESTĪBA! GAISMA! HARMONIJA!

 


Marats Kalandarovs „Vīza uz dzelmi Ārpus atļautās robežas”


      1994. gada 28. septembra vakarā jūras prāmis Estonia, kā jau ierasts, devās reisā no Tallinas uz Stokholmu. Pēc dažām stundām no prāmja tika raidīts SOS signāls. Izglābto nebija daudz, bet noslīkušo sarakstā – 852 pasažieri, tostarp 24 Latvijas iedzīvotāji.
Ar to traģēdija nebeidzās. Tie nedaudzie pasažieri un kuģa apkalpes locekļi, kuri izdzīvoja, cits pēc cita noslēpumaini pazuda vai gāja bojā neskaidros apstākļos. Tas pats notika ar neatkarīgajiem žurnālistiem un ekspertiem, kas izmeklēja prāmja katastrofas patiesos iemeslus.
Steigā sapulcētā katastrofas izmeklēšanas komisija, kuras dalībnieki lielākoties varēja būt ieinteresēti patieso kuģa avārijas iemeslu slēpšanā, secināja, ka prāmis nogrimis tehniskas nepilnības dēļ. Estonia lietas izmeklēšanas materiāliem piešķirts slepenības statuss uz 70 gadiem.
Marats Kalandarovs ne reizi vien tika brīdināts par savas izpētes tēmas bīstamību, tomēr arvien aktīvāk iedziļinājās izmeklēšanas darbā. Autors gāja bojā Maskavā, tik tikko paspējis nodot izdevējam otro grāmatu par prāmja Estonia katastrofas cēloņiem: Ārpus atļautā robežas.

Pirmā grāmata tika izdota 2010.gadā. Šī ir otrā daļa.

"Diemžēl grāmatas nobeigumu tā arī nesagaidīsim, jo rakstnieks savas gaitas uz šīs zemes ir beidzis. Un mēs nekad neuzzināsim, vai pie vainas bija viņam izteiktie draudi, vai arī paša veselības problēmas. Tāpat mēs nekad neuzzināsim, kā beidzās katastrofas izmeklēšanas lieta, jo viņš bija pēdējais tās izmeklētājs... Tāpēc mums atliek lasīt grāmatu un vienkārši padomāt, kurai versijai esam gatavi noticēt. Emociju, lasot grāmatu, būs daudz," uzsver apgāda "Kontinents" Mārketinga un reklāmas nodaļas vadītāja Ieva Drozdova.

Prāmja Estonia traģēdijai noilguma nebūs tik ilgi, kamēr kāds nākotnē paveiks to, ko iesāka grāmatas autors - proti, nonāks pie izmeklētāju slēdziena, kas apmierina visas iesaistītās puses: gan augstās amatpersonas, gan upuru piederīgos, gan cietušos, gan žurnālistus. Visus, kuri vēlas uzzināt, kāpēc šāda katastrofa notika, un kā tas iespējams, ka mūsdienās iet bojā simtiem nevainīgu cilvēku, bet mēs pat nezinām, kāpēc...
Šajā, prāmja Estonia lietā, jautājumu tik un tā paliks vairāk nekā atbilžu. Lasītājam pašam ir ļauts izvēlēties, kurai autora piedāvātajai versijai ticēt, kurai ne. Grāmata ir visaptverošs, izcils romāns, kurā meistarīgi vijas vairākas sižeta līnijas, kulminējot un dramatiskā galapunktā. Literārs baudījums ar skaudriem faktu komentāriem, šis romāns sola piedzīvojumus dažādās frontēs. Pēc izlasīšanas vienaldzīgam būt vairs nav iespējams.
 
Vēl par grāmatu var lasīt:
Komentāri (0)  |  2015-03-16 21:21  |  Skatīts: 1777x         Ieteikt draugiem
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ