MĪLESTĪBA! GAISMA! HARMONIJA!

MĪLESTĪBA! GAISMA! HARMONIJA!

 


Zāļu diena ienāk pagalmā


Vasaras saulgrieži ir tas laiks, kad katram cilvēkam vismaz domās ir jāpasaka paldies Zemes, Ūdens un Dabas mātei. Zāļu dienā lasām ne tikai pļavu puķītes, bet arī laužam meijas un ozolu zarus.

Mājās jāienes vasaras smarža. Mājas rotāšanu parasti sāka ar vārtu pušķošanu. Pie tiem piesēja pīlādža, ozola vai bērza meijas. Tāpat arī pie visām durvīm tika pieliktas meijas - gan istabā, gan klētī un kūtī. Aiz griestu sijām aizbāza lauztus ozolu, pīlādžu un liepu zarus.

Nedaudz par to ko mums var sniegt koki vasaras saulgriežu laikā. Uz pirti jāiet ar svaigu jāņuzāļu nastu. To saliek uz lāvas. Vēl grezno ar madarām, mežrozīšu ziediem, jasmīniem. Galvgalī liek slotiņu no jasmīniem, papardēm, ozolzariem. Perās ar svaigām zaru slotiņām.

OZOLS (“Quercus robur L.”)

Es gulēju Jāņu nakti 
Apakš zaļa ozoliņa;
Cik zīlīšu ozolā, 
Tik vizuļu vaiņagā.

Mizu ievāc pavasarī sulu laikā no jauniem dzinumiem, zīles – septembrī. Retumis ievāc arī lapas. Miza satur miecvielas (katehīns), organiskās skābes, pektīnvielas, gļotvielas. Zīles – cieti, miecvielas, olbaltumvielas, cukuru, tauku eļļas. Lapas satur miecvielas, krāsvielas, C vitamīnu. Mizu novārījumu lieto, ja ir caureja, gremošanas trakta iekaisumi. Ārīgi lieto mutes dobuma skalošanai (stomatīta, rīkles un balsenes iekaisuma), apdegumu dziedināšanai, bronhīta un dažādu asiņošanu gadījumā, komprešu veidā – hemoroīdiem. Mizu un lapu pulveri izmanto brūču dziedināšanai. Svaigu lapu un kaltētu mizu novārījumu lokālajās vanniņās lieto vispārēja organisma vājuma, rahīta, kāju svīšanas, strutainu ādas iekaisumu un ekzēmu, zobu sāpju mazināšanai. Saberztas zīles un lapas noder pret hronisku zarnu iekaisumu un caureju, mazasinību, organisma vājumu, nervozitāti. Ozola zaru vainagi izmantojami hipertoniskās slimības ārstēšanā, jo, ieelpojot lapu izdalītās ēteriskās eļļas, pazeminās arteriālais asinsspiediens, uzlabojas miegs un pašsajūta. Hipertonijas slimniekiem ieteicamas pastaigas ozolu birzīs, tāpēc Zāļu dienā ozolu zariņu vākšanu uzticiet šiem cilvēkiem.

Ozola pirtsslota ir laba cilvēkiem ar taukainu ādu, jo tā tiek sausināta un padarīta elastīga. Pagatavo mizu un lapu novārījumu kāju vannai pirms pēršanās: 3–4 l ūdens un 500 g drogu vāra uz lēnas uguns 30 minūtes, nostādina 2 stundas. Novārījumu izmanto aplaistīšanās procedūrām. Līgo dienā ozollapas ir neatņemams dekorēšanas elements, kas dod estētisku baudu un apliecinājumu tam, ka tieši šodien ir Zāļu diena un Līgo vakars.

Ozols ir Dieva koks. Pa tā zariem Jāņos lejā “nokāpj” Dievs apraudzīt savus bērnus. Ozols ir viens no enerģētiski visspēcīgākajiem kokiem, saistīts ar Visuma enerģijas spēku. Spēj sevī sakoncentrēt īpašas, spēcīgas kosmosa enerģijas, kuras nepieciešamas dzīvības uzturēšanai. Šī enerģija veido pasaules mēroga procesus, tautu un cilvēku likteņus, tāpēc ozoli skaitās svēti. Ozols ir ilggadības un dzīvības spēka koks. Kontaktējoties ar to, cilvēks saņem maksimāli iespējamo daudzumu dzīvības enerģijas. Ozols pēc rakstura ir spēcīgs un skarbs koks. Tā aura ir spēcīga un veselīga. Vislabprātāk ozols kontaktējas ar veseliem cilvēkiem. Ļoti novārdzinātiem nevajadzētu “kontaktēties” ar ozola slotu, jo var izsaukt depresīvu stāvokli. Pateicoties lapu blīvumam, ozola slota ātri uzņem sevī gara karstumu un pārnes to uz peramo, tāpēc ozola slotu sevišķi iecienījuši karstummīļi, sportisti un vispār spēcīgi cilvēki. Ozola slotas vislabāk siet no kokiem, kas aug biezās, mitrās, apēnotās vietās. Tādām slotām lapas nenokrīt. Vislabāk ozola slotas griezt vakarā pēc pulksten 18.00, jo tad koks ir savā enerģētiskajā maksimumā.

BĒRZS (“Betula alba L.”)

Lauz, māsiņa, ko lauzdama,
Nelauz bērza galotniti;
Bērziņam daudz zariņi,
Visi raud galotnites.

Drogas – pumpuri, lapas, miza. Pumpurus ievāc agri pavasarī kopā ar zariņiem un žāvē, sasietus kūlīšos. Kaltētiem pumpuriem ir patīkams aromāts un savelkoša rūgtena garša. Lapas ievāc pavasarī, vasaras sākumā. Visas bērzu drogas lieto arī svaigā veidā, ņemot attiecīgi lielākā daudzumā. Pumpuri satur ēteriskās eļļas, organiskās skābes. Lapas – organiskās skābes, C vitamīnu, ēteriskās eļļas, flavonoīdus, rūgtvielas. Miza – betulīnu (bērza kampars), miecvielas, alkoloīdus, ēteriskās eļļas. Drogām piemīt antiseptiska iedarbība. Lieto kā žultsdzinēju (pumpurus) un diurētisku līdzekli (lapas un pumpurus), ja ir tūska, kam par cēloni ir sirds un asinsvadu saslimšanas, ja ir nieru un žultspūšļa iekaisums, arī sviedrēšanai, uzlabo vielmaiņas procesus organismā. Ārīgi (pumpuru spirta uzlējumu) lieto izgulējumu brūču, ādas iekaisumu ārstēšanai, ko izraisa strutu kairinājums, ādas audu erozijai, plaši lieto matu kopšanai. Mazina drudzi saaukstēšanās gadījumā, novērš gremošanas traucējumus un noder aknu slimību gadījumā (pumpuru izvilkums spirtā), kā “asinstīrītājs” pie ādas izsitumiem, arī cērmju izdzīšanai.

Ārīgi lieto “kaulu sāpēm”, ilgi nedzīstošu brūču un čūlu dziedēšanai, akūtām un hroniskām ekzēmām (pumpuru un lapu vannas). No lapām gatavo vitamīnu tējas. Sasmalcinātas un izsutinātas svaigas lapas izmanto kā kompreses. Bērzu sulu dzer kā tonizējošu līdzekli, slimojot ar furunkulozi, angīnu, anēmiju. Sulai piemīt vispārspēcinoša iedarbība, tā paaugstina organisma aizsargspējas, sekmē čūlu sadzīšanu, mazina sāpes, piemīt urīndzenoša īpašība. Bērzu sulu uzskata par asins attīrošu līdzekli (lieto pa 3 glāzēm dienā). Aktīvo bērzu ogli lieto kā absorbentu, saindējoties ar indēm un baktēriju toksīniem. Bērza darvu lieto kā dezinficējošu un insekticīdu līdzekli ādas slimību (kašķa, ekzēmu, zvīņēdes) gadījumos. Bērzu darva ir bērzu tāss un koksnes sausas pārtvaices produkts, satur fenolu, sveķus un citas vielas.

Tējas pagatavošana: 5 g drogu aplej ar 200 ml karsta ūdens un nostādina 10–15 minūtes. Lapu uzlējumu izmanto matu un ķermeņa skalošanai un siltām kāju vanniņām pirms pērtuves apmeklējuma.

Sviedrēšanai ārstnieciskā nolūkā uz lavas noklāj lapu paklājiņu un peramo noguldina, apkārt un virsū uzliek biezu lapu kārtu, pārsedz ar linu palagu. Uzlējumu izmanto gara uzmešanai. Meijas izmanto pirts priekštelpas dekorēšanai, gūstot estētisku baudu. Klasiskās pirts slotu koks.

Ļoti labsirdīgs koks, tiek uzskatīts arī par dzīvības koku. Bērzs ir ļoti maigs un līdzjūtīgs koks, bet reizē ar ļoti spēcīgu iedarbību. Tā enerģija ir dzīvespriecīga, ļoti patīkama, aromāts – reibinošs. Bērzs ļoti vajadzīgs novājinātiem, slimiem cilvēkiem, kā arī pēc slimību periodā rehabilitācijai. Pilnīgi veseliem cilvēkiem bērzs ļoti nepieciešams, lai relaksētos, atjaunotu spēkus. Bērzs var mūs atbrīvot no satraukuma par nākotni, no nepamatotas trauksmainības, neauglīgām rūpēm. Pateicoties fitoncīdiem, kurus izdala bērzu lapas, pirts gaiss ir praktiski sterils. Slotiņas jāsien no mīkstajiem bērziem. Lai to atpazītu, pirms slotiņas siešanas pārbauda bērza lapiņas apakšpusi ar mēli. Ja sajūta ir asa, šis bērzs neder, ja mīksta, maiga – tad no šā bērza var siet slotiņu.

PĪLĀDZIS – SĒRMŪKSLIS (“Sorbus aucuparia L.”)

Visa laba Jāņu zāle, 
Ko cērt Jāņu vakarā;
Man ir pati dižākā 
Ar visām pazarēm.

Drogas – augļi, lapas. Augļus ievāc septembrī, oktobrī, kad pirmās salnas ogas padara mazāk rūgtas. Turklāt aukstums ne tikai uzlabo garšas īpašības, bet arī labvēlīgi ietekmē ķīmisko sastāvu. Lapas un ziedus vāc ziedēšanas laikā. Augļu ķīmiskais sastāvs ir ļoti bagātīgs, jo satur pusi no Mendeļejeva ķīmiskās tabulas elementiem. Satur C un P vitamīnu, karotīnu (vairāk nekā burkānos), fruktozi, saharozi, organiskās skābes, miecvielas, ēteriskās eļļas. Lapās ir daudz C vitamīna. Svaigās lapās ir paraaskorbīnskābe, kas nomāc dažādu patagonisko sēņu un baktēriju attīstību. Lieto avitaminozēm, kā diurētisku un vieglu caurejas līdzekli, gremošanas veicināšanai, elpošanas ceļu iekaisuma saaukstēšanās gadījumā, kā asinis tīrošu līdzekli profilaktiski, lai novērstu trombu veidošanos, kad ir paplašinātas vēnas. Pīlādža ogas uzlabo atmiņu, dezinficē un tonizē žults un urīna ceļus. Pīlādžu sastāvā ir vielas, kas spēj cīnīties ar zelta stafilakoku un salmonelozi. Katru dienu ēdot 3–4 pīlādžogas, uzlabosiet imūnsistēmu, kā arī ārējo izskatu un pārvarēsiet nogurumu, depresiju. Ziedu tēju dzer, ja ir aizsmakums un klepus, tas noder kā diurētisks līdzeklis. Svaigas saberztas mizas liek uz sāpošām vietām. Mizu novārījumu lieto pret caureju. Lapas lieto ikdienas vitamīnu tējām. Ogas ir vitamīnu preparātu izejvielas un daudzu vitamīnu zāļu tēju sastāvdaļa. Svaigu sulu lieto dizentērijas, hipertonijas un aterosklerozes dziedināšanai. Ārīgi izmanto acu iekaisumiem, asarošanas novēršanai, plakstiņu iekaisumiem. Tējas pagatavošana: 5 g drogu aplej ar 200 ml karsta ūdens un nostādina 3 stundas.

Neatņemama sastāvdaļa telpu dekorēšanai Zāļu dienā un Līgo vakarā. Koks ar maigu, bet spēcīgu, nemierīgu enerģiju. Tā enerģētiskās rezerves ir tikai nedaudz mazākas kā ozolam. Tas ir arī ģimenes miera un laimes simbols. Viens no mūsu tautas maģiskajiem kokiem, kas spējīgs atvairīt ļaunuma iedarbību. Atbrīvo no negatīvām enerģijām, nodrošina enerģētisko aizsardzību, tāpēc pīlādža slota tiek izmantota gadījumos, kad nepieciešams cilvēku enerģētiski sakārtot. Pīlādža iedarbība ir arī līdzīga ābelei. Tas spēj pamodināt sievietē snaudošo seksualitāti, ļaut viņai realizēt dzīvi apslēptākos sapņus. Nedaudz pēc īpašībām pīlādzis atgādina akāciju, runājot par dzimtas turpināšanu. Izmantojam ne tikai parastās pīlādžu slotas, bet arī masāžas slotas. Tās var gatavot arī tad, kad ogas sāk sārtoties. Strauji žāvējot, tās nenobirst un perot patīkami masē ķermeni.

LIEPA (“Tilia Platyphyllos L.”)

Dižens auga ozoliņš
Mālaiņâ kalniņâ;
Pretim auga kupla liepa,
Kas ozolu kaitinaja.
 

Drogas – ziedi. Ievāc ziedēšanas laikā. Ziedi satur ēteriskās eļļas, karotīnu, C vitamīnu. Tēju lieto kā sviedrējošu un diurētisku līdzekli. Noder pret klepu, iesnām, kuņģa un zarnu spazmām, caureju, nervozitāti, krampjiem. Spēcīgs profilaktisks līdzeklis, aktivizē un mobilizē organisma aizsargspējas. Piemīt antiseptiska, nomierinoša, sāpes mazinoša, diurētiska, žulti dzenoša, sviedrējoša, atkrēpojoša, pretiekaisuma iedarbība. Stimulē kuņģa darbību. Ārīgi lieto mutes dobuma skalošanai (angīna). Lapu un ziedu sulā skalo matus, lai novērstu izkrišanu un veicinātu augšanu. Saberztas lapas un mizu lieto apdegumu un brūču dziedināšanai. Lapu un ziedu vannas lieto, ja ir depresija, nervozitāte. Ieteicams viegli uzbudināmiem (nervoziem) cilvēkiem regulāri pastaigāties pa liepu alejām. Attiecīgi šiem cilvēkiem Zāļu dienā būtu vēlams uzņemties pienākumu savākt liepu zariņus pirtsslotām.

Liepu lapas lieliski attīra ādas virsējo kārtu. Pērtuves karstais tvaiks pastiprina šo iedarbību. Svaigas liepu lapas, uzliktas uz galvas, mazina sāpes un pērtuvē būs vieglāk pārciest karstumu. Tējas pagatavošana: 10 g drogu aplej ar 200 ml karsta ūdens un nostādina 15 minūtes. Pagatavo uzlējumu matu un ķermeņa skalošanai. Pievieno kāju vanniņās un lapu suteņos. Lieliski aromatizē pērtuvi lāvas paklājiņu sastāvā. Tipiska sieviešu slota. Tās enerģija ir spēcīga, blīva, dziedinoša, reizē arī uzmundrinoša. Tā nepieciešama cilvēka fiziskajai veselībai. Labi palīdz fiziskās aktivitātes uzturēšanai. Liepu ziedu slotiņa attīra ādu labāk nekā ziepes. Slotiņas nevajadzētu griezt laikā no plkst. 14.00 līdz 15.00, kad liepai ir enerģētiskais minimums. Atbrīvo no stresa un mazina ķermeņa spriedzi. Veicina enerģijas uzkrāšanu.

UPENE (“Ribes nigrum L.”)

Es saviju vainadziņu 
Trejdeviņi ziediņiem:
To paņēma tautu dēls 
Paša Jāņu vakarā

Drogas – lapas, ogas. Ievāc gatavas ogas. Lapas ievāc ziedēšanas laikā. Kaltēšanas laikā lapu aromāts būtiski mazinās, tāpēc ieteicams lapas pirts apmeklējumam maksimāli censties izmantot vasaras laikā, kamēr tās ir pieejamas svaigā veidā. Ogas satur organiskās skābes, ēteriskās eļļas, P un C vitamīnu. Upenēs esošās pektīnvielas saista nevēlamos smagos metālus – dzīvsudrabu, svinu, kobaltu, radioaktīvos elementus, arī holesterīnu. Lapas satur C vitamīnu gandrīz tikpat daudz kā ogas un piešķir tējai labu smaržu. Tāpēc lapas ieteicamas kā viens no komponentiem dažādu profilaktisko vitamīnu tēju sastāvos. Tēju lieto kā vitamīnu avotu saaukstēšanās, vispārēja organisma vājuma gadījumā. Noder pret caureju, enterītiem, kolītiem (ogu ķīselis). Kā sviedrējošu un diurētisku līdzekli izmanto, ja ir tūska, garais klepus (ogu sula), reimatisms, diatēze. Nostiprina asinsvadus un uzlabo ādas apasiņošanu. Piemīt antiseptiska iedarbība. Ārīgi lieto svaigas lapas brūču dziedēšanai. Sula – gan no lapām, gan ogām – noder kā līdzeklis pret saaukstēšanos un kā tonizējošs līdzeklis, ja ir apetītes zudums un dažādas kuņģa un zarnu trakta slimības. Tējas pagatavošana: 5 g drogu aplej ar 200 ml karsta ūdens un nostādina 15 minūtes.

Sien pirtsslotās. Pirts aromatizēšanai pērtuvē var vienkārši izkaisīt svaigas upeņu lapas. Sevišķi patīkama kā pagalvja slota, kas relaksē ar savu aromātu. Izmanto lāvas paklājiņos pērtuves aromatizēšanai. Viena no enerģētiski visspēcīgākajām slotām.

MEŽĀBELE (“Malus silvestris L.”)

Pinat, meitas, vainadziņus 
Jāņa dienas vakarā:
Kam būs greznis vainadziņš, 
Tā Jānīša līgaviņa.

Drogas – āboli, lapas, miza. Lapas ievāc vasarā, mizu – pavasarī. Miza tonizē, tā satur vielas, kuras dod spēku, enerģiju, aktivitāti. Āboliem ir vispārspēcinoša, pretiekaisuma, pretmikrobu, antiseptiska, vēderu viegli mīkstinoša, diurētiska iedarbība. Turklāt tie neļauj organismā veidoties pārmēru daudz urīnskābei un stimulē asinsradi. Ābolu pektīnvielas veicina dažādu indu un sārņvielu izvadi no organisma – gan tādu, kas uzņemtas no ārienes, gan tādu, kas radušās ķermenī pašā, tostarp lieko holesterīnu. Lapu un ziedu tēja noder anēmijas, podagras, reimatisma, dažādu tūsku, kā arī saaukstēšanās, klepus, aizsmakuma, bronhīta gadījumā. Āboli jālieto garīga darba strādniekiem un visiem tiem, kam ir mazkustīgs dzīvesveids. Āboli ieteicami arī aptaukošanās, sirds slimību un paaugstināta asinsspiediena (ābolu atslodzes dienas), aterosklerozes (ilgstoši dzer ābolu novārījumu) novēršanai. Ārīgi sarīvētu ābolu putriņu liek pie apdedzinātas, apsaldētas vai iekaisušas ādas, pie nedzīstošām čūlām, iegriezumiem. Rīvētus ābolus sajaucot ar krējumu, sviestu vai cūku taukiem, iegūst ziedi, ar ko dziedē sasprēgājumus ap muti, uz krūšu galiem, plaukstām un kāju pēdām.

Tējas pagatavošana: ņem jebkurās proporcijās augļu koku lapas, aplej ar verdošu ūdeni un nostādina 30 minūtes. Ābele ir sievietes spēka un seksualitātes koks. Atmodina sievietes dabas jūtīgo struktūru. Labprātāk ābele dalās savā enerģijā ar jaunākām sievietēm. Tām tā piedod pievilkšanas spēku. Uzmanīgi, tiem spēkiem, pie kuriem vēršas ābele, neeksistē morāles likumi, tikai dabas aicinājums. Visspēcīgākais efekts ir ziedu laikā, kad ābeles reibinoši smaržo. Ābeļziedu slota ar savu smaržu palīdzēs jums atbrīvoties no depresijas, tā nesīs mieru, aizdzīs smagās domas. Papildina erotisko spēku. Risina mīlestības problēmas. Palīdz vispārīga spēku izsīkuma novēršanai.

ALKSNIS (“Alnus glutinosa Gaertn”)

Visa laba Jāņu zāle, 
Ko rauj Jāņa vakarā:
Elkšņa lapa, dadža lapa, 
Cerā rauta papardīte.

Drogas – augļkopas, mizas, lapas. Augļkopas labāk ievākt vasarā, kamēr tās ir zaļā krāsā, jo tad satur vairāk aktīvo vielu. Mizu ievāc pavasarī vai vasaras pirmajā pusē, lapas – agri pavasarī. Nereti lauku ļaudis uz alkšņiem met nīgru skatu. Un, kā nu ne, ja ar tiem visas grāvmalas augtin pieaugušas! Taču alksnis ir dziedinošs koks, tas atveseļo zemi, līdzīgi pupām, kā arī palīdz tikt pie veselības cilvēkiem. Augļkopas satur organiskās skābes, kumarīnu, flavonoīdus, miza – ēteriskās eļļas, PP vitamīnu, miecvielas, lapas – C vitamīnu, flavonoīdus, organiskās skābes. Tēju lieto kā savelkošu līdzekli, ja ir akūts un hronisks enterīts, kolīts, dizentērija un citas gremošanas trakta slimības. Piemīt savelkoša, pretiekaisuma, pretmikrobu, sviedrējoša īpašība. Mazina noslieci uz alerģiju, tostarp pārtikas alerģiju. Ārīgi lieto mutes dobuma, kakla skalošanai. Lieto saaukstēšanās, locītavu saslimšanu gadījumā. Sasmalcinātas svaigas lapas liek uz sasitumiem. Lapu uzlējumu lieto pret kāju svīšanu. Svaigas lapas vai jaunos dzinumus liek kāju pirkstu starpās pret izsutumu. Lapu vannas mazina noguruma sajūtu kājās pēc ilgstošas fiziskas slodzes. Gatavo lapu suteņus.

Lapu uzlējumu izmanto ķermeņa skalošanai un siltām kāju vanniņām pirms pērtuves apmeklējuma. Sviedrēšanai ārstnieciskā nolūkā uz lāvas noklāj lapu paklājiņu, peramo noguldina, apkārt un virsū uzliek biezu lapu kārtu, pārsedz ar linu palagu. Alksnis ir ģimenes aizbildniecības koks, tas palīdz uzturēt radnieciskās saites, saliedē visus ģimenes locekļus. Kā pirtsslota ļoti labi palīdz risināt ar šiem jautājumiem saistītās problēmas. Alksnis ir sievietes – pavarda sargātājas – koks. Tā enerģija ir kā vēja brāzmas, kas pūš te no vienas, te no otras puses. Tā varbūt pirmajā brīdī uzbudina, bet pēc tam nomierina, atvēsina un tajā pašā laikā tur zināmā attālumā. Šī enerģija ir ļoti vajadzīga darījumu cilvēkiem. Atbrīvo no stresa.

APSE (“Populus tremula L.”)

Eita, puiši, skaīties,
Kur sarkana apse zied;
Kur sarkana apse zied,
Tur būs brūte šoruden.

Drogas – pumpuri, miza. Ievāc agri pavasarī pirms ziedēšanas. Lapas satur glikozīdus, karotīnu, C vitamīnu, miza – ēteriskās eļļas, fermentus, mikroelementus, pumpuri – organiskās skābes, ēteriskās eļļas. Preparātiem piemīt asiņošanu apturoša, savelkoša, temperatūru pazeminoša, antiseptiska, pretreimatisma, sviedrējoša, atkrēpojoša iedarbība. Pumpuru tēju lieto pret reimatismu, brūču un sasitumu dziedēšanai. Mizu novārījums mazina drudzi, veicina ēstgribu, sievietēm noder menstruālā cikla, urinācijas traucējumu gadījumos. Svaigu lapu sulu lieto čūsku kodumu ārstēšanai. Koksnes pelnus, sajauktus ar taukiem, lieto kā ziedi ekzēmām. Pumpuru ziedi lieto apdegumu dziedināšanai.

Sien pirtsslotās. Sviedrējošas tējas sastāvā lieto lapas un pumpurus. Lapu suteņi mazina “kaulu sāpes”. Pārdozējot pērtuvē var rasties slikta dūša, galvasreiboņi, miegainība, apgrūtināta elpošana. Par apsi ir daudz un dažādu viedokļu, un ne visi ir tai glaimojoši. Apse, tāpat kā jebkurš cits koks, nav cilvēkam kaitīga. Tai ir noteiktas īpašības, kuras vienkārši pareizi jāizmanto. Apse ir koks ņēmējs, bet zināmās reizēs var būt arī devējs. Visvairāk apse ir kā noteiktas spektra enerģijas vadītājs – tā spektra, kas attiecas uz maģiskajām un paranormālajām cilvēka īpašībām. Ļoti labi palīdz cilvēkam atbrīvoties no dažādas izcelsmes negatīvajām enerģijām. Apses slotu vislabāk griezt laikā no plkst. 14.00 līdz 18.00. Apse pārstrādā un transformē negatīvās enerģijas.

VĪTOLS (“Salix alba L.”)

Aiz ko auga vītoliņš
Glumajām lapiņām?
Mīļa Māra sviestu sita,
Vītolā rokas slauka.


Drogas – miza. Ievāc no jauniem zariem līdz jūnijam. Miza satur glikozīdus, salicilskābes savienojumus, C vitamīnu, flavonoīdus. Tēju lieto drudža, caurejas, gremošanas trakta iekaisumu un asiņošanas gadījumā, reimatisma, plaušu saslimšanu ārstēšanai (pūpolu pulveri), arī zarnu parazītu izdzīšanai. Aizkavē trombu veidošanos, “šķīdinot asinis”, mazina infarkta un insulta risku. Tonizē organismu un normalizē vielmaiņas procesus. Ārīgi mizas novārījumu lieto mutes dobuma un rīkles skalošanai, ja ir gļotādas un smaganu iekaisums, angīna, kā arī brūču un čūlu apmazgāšanai. Novārījumu izmanto kāju vannām pie varikozo vēnu iekaisuma un kāju svīšanas. Svaigu sulu lieto kompresēs kā kosmētisku līdzekli sejas ādas kopšanai un acu apsārtuma mazināšanai. Lapas un zariņi, novietoti uz pieres, mazina galvassāpes. Mizas pulveris aptur asiņošanu no brūcēm.

Sien pirtsslotās. Pagatavo siltas kāju vanniņas pirms pērtuves apmeklējuma. Mazas slotiņas izmanto uz lāvas pagalvīša vietā. Kosmētiskā nolūkā pēc pēršanās aplaistās ar lapu un mizu novārījumu. Tēja pastiprina svīšanu. Sievietes maģijas koks. Tā spēks ir liels, kustīgs, šad tad pat nedaudz cietsirdīgs, tajā pašā laikā jūtīgs pret cilvēka emocionālo stāvokli. Vītola spēku nevar saukt ne par labu, ne par ļaunu, jo kokam šie jēdzieni nav pazīstami. Tā spēks tikai dabai, un vienīgais likums, kas pār to valda, ir līdzsvara un taisnīguma likums. Visas cilvēka emocijas, kas saistītas ar auras sarkano krāsu, vītols atbalstīs, jo ir stipru kaislību koks. Kopš seniem laikiem vītola enerģētika ir saistīta ar rituāliem, ko sievietes izpildīja par godu zemei, ūdenim, auglībai. Ar savu enerģiju palīdz stiprināt cilvēka saiti starp zemi un kosmosu. Ja pirtī kāds apgalvo, ka viņam nepatīk vītola slota, ka tā atņem spēku, uzdzen depresiju, tad ziniet, ka esat sastapis enerģētisko vampīru, kuram vītola slota neļauj baroties ar citu cilvēku enerģiju.

LAZDA (“Corylus avellana L.”)

Rijnieciņ bāleniņ,
Nes lazdiņu rociņā;
Citi koki viltus dara,
Lazda viltus nedarīja.

Drogas – ziedi, mizas, lapas. Mizu ievāc pirms un pēc ziedēšanas, ziedus – ziedēšanas laikā. Ziedputekšņi satur rūgtvielas, vasku, saharozi, olbaltumvielas, rieksti – eļļu, fitosterīnu, proteīnu, saharozi, B1, H un E vitamīnu, lapas – miecvielas, rūgtvielas, alkaloīdus. Negatavu augļu un mizas novārījumu lieto drudža mazināšanai, pret caureju, ārīgi – mutes dobuma skalošanai, ziedus – kā sviedrējošu un “asinstīrītāju” līdzekli. Pumpuru tēja stiprina un tonizē visu organismu. Riekstu eļļu lieto cērmju izdzīšanai.

Sien pirtsslotās. Lieto novārījumu pagatavošanai (kopā ar citām auga daļām), ko izmanto ķermeņa aplaistīšanai un matu skalošanai. Var izmantot lāvas paklājiņu sastāvā ērtākai un mīkstākai gulēšanai. Maigs, bet enerģētiski spēcīgs koks. Liek objektīvi paskatīties uz dažādām dzīves situācijām, pastiprina garīgās spējas.

Avots: https://www.viss.lv/lasitava/zalu_diena_ienak_pagalma

Komentāri (0)  |  2016-06-18 05:02  |  Skatīts: 1030x         Ieteikt draugiem
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ