MĪLESTĪBA! GAISMA! HARMONIJA!

MĪLESTĪBA! GAISMA! HARMONIJA!

 


Lelde Stumbre. “Maija, Cher Ami!”


   Iznācis Leldes Stumbres romāns “Maija, Cher Ami!”, kas veltīts izcilajai tulkotājai, dzejniecei, filozofei, bohēmistei, brīvmāksliniecei, “franču grupas” dalībniecei Maijai Silmalei.

Grāmata ir beletrizēta biogrāfija par Maiju Silmali, kādu viņu atceras Lelde Stumbre. Autore centusies turēties pie faktiem, bet kā atzīst Lelde Stumbre “viegli nebija, jo viņa pati, lai gan spēja savākties, koncentrēties un strādāt, tulkojot kādu darbu līdz 16 stundām dienā, tomēr spēja arī salauzt un aizsviest pa gaisu režīmu, pienākumus, sistēmas, kārtību un kontroli. Tas viss gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Maija varēja būt gan nepārspējami haotiska, nervoza un depresīva, gan pilnīgi pretēji – mierīga, līdzsvarota un mērķtiecīga. Tad nu pamēģiniet paši izpētīt un salikt tādu cilvēku pa plauktiņiem, turklāt zinot, ka šim cilvēkam pilnīgi noteikti riebās jebkura veida “plauktiņi””.

Kopā ar Maiju Silmali šī grāmata ieskatās arī nelielā, bet savā ziņā interesantā un zīmīgā vēstures periodā – no 1956. līdz 1973. gadam. Tieši tik ilgi – 17 gadus – Maija nodzīvoja pēc atgriešanās no apcietinājuma un izsūtījuma Taišetā – ārkārtīgi ražīgi un spilgti. Grāmatā kolorīti iezīmēts laikmets, bagātīgi atspoguļota franču literatūra, šansoni, mūzika, ar ko nemitīgi gan domās, gan darbos dzīvoja izcilā tulkotāja Maija Silmale.

Romāns par Maiju Silmali turpinās izdevniecības “Lauku Avīze” izdoto grāmatu sēriju – biogrāfiskus romānus par spilgtām literārām personībām (2016. gadā ar KKF atbalstu izdota Maijas Krekles grāmata “Ilgu putni ar sasietiem spārniem” (par Austru Skujiņu)).

-------------------------
Ko te piebilst?... Varbūt to, ka mums abām reizē ir vārdadiena?...:) Varbūt tieši tāpēc man bija interesanti lasīt par savu vārda māsu... Sanāca, ka grāmatu izlasīju maija sākumā... Grāmata par laiku, kurā esmu dzīvojusi arī es... Man ir interesanti lasīt šādas grāmatas un salīdzināt ar savu pieredzi...
Komentāri (0)  |  2017-05-13 00:14  |  Skatīts: 1315x         Ieteikt draugiem
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ