MĪLESTĪBA! GAISMA! HARMONIJA!

MĪLESTĪBA! GAISMA! HARMONIJA!

 


Daces Judinas tetraloģija


Grāmatās savijas Ozolu, Kalēju, Nordenu, Ziemeļu, Balto, Legzdiņu, Tillmaņu un Locānu dzimtu likteņu epizodes, apliecinot – māju un cilvēku stāstiem nav sākuma un beigu.

Pusotra gada laikā iznākušas visas tetraloģijas Latvijas simtgades romāni grāmatas – "Septiņi vakari", "Gredzens", "Kad klusums kliedz" un "Uzraksti man... vakar". Katrai no tām ir savs uzdevums: "Septiņi vakari" godina Mājas, "Gredzens" meklē atbildi uz jautājumu – vai eksistē iedzimts ļaunums?, "Kad klusums kliedz" izmeklē gandrīz gadsimtu senu noziegumu, bet "Uzraksti man... vakar" runā par slēpto un atklāto emocionālo, psiholoģisko un fizisko vardarbību pašu vidū – mājās, ģimenēs, kaimiņos... diendienā, gadiem un gadu desmitiem. Par sabiedrības un līdzcilvēku vienaldzību.

Grāmatu sērija pamudinājusi ne vienu vien ķerties pie sarežģītā dzimtas pētniecības darba. Tetraloģijas autore Dace Judina: "Šo gadu laikā esmu saņēmusi ļoti daudz vēstuļu – gan ar pateicībām par ierosmi meklēt pašiem savas saknes, pētīt un zīmēt dzimtas kokus, gan ar lūgumiem palīdzēt un jautājumiem, ar ko, no kura gala sākt šīs izmeklēšanas cauri laikiem. Pirmais un galvenais – ar sevi. Saprast un pieņemt – ja būsi nostājies uz radu rakstu pētīšanas takas, viss – tālāk ceļš tevi vedīs pats, un viss brīvais laiks un līdzekļi tiks ziedoti tikai šim mērķim. Taču ir vērts! Un nekavēties. Nenokavēt."

Lasītāja un psiholoģe Ilze Brigita Veitnere: "Simtgades tetraloģijas noslēgums - visu mezglu atrisinājums! - ievelk ar nepārvaramu spēku. Tik pazīstama sajūta – nevari izkāpt, urdošs nemiers, mokošs neatrisināta uzdevuma diskomforts, kaut ko nevari atcerēties, kaut kas neiet kopā... Kamēr nebūs atklātas visas slēptās, noklusētās patiesības. Process sāpīgs, mokošs, taču sniedz atvieglojumu. Līdzīgi psihoterapijas procesā, kad izdodas izrakt sakni, kas paskaidro cēloņu un seku sakarības un nes atveseļošanos."

----------------------

Kā visas Daces Judinas grāmatas, arī šo tetraloģiju lasīju ar lielu interesi. Viņas darbi vienmēr liek domāt līdzi, salīdzināt ar savu dzīvi. Paldies autorei!

-------------------------------

 

Daces Judinas mājaslapa: https://www.pucmaja.lv/lv/sakums

Komentāri (0)  |  2018-08-03 21:26  |  Skatīts: 704x         Ieteikt draugiem
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ