MĪLESTĪBA! GAISMA! HARMONIJA!

MĪLESTĪBA! GAISMA! HARMONIJA!

 


Balss toņa ietekme savstarpējās attiecībās


Ne tikai doma un vārdi ir enerģija, bet arī izteikto vārdu tonis jeb balss tonis satur enerģiju. Var izteikt pareizus vārdus mierīgā balss tonī, kuri nesasniedz adresātu. Var izteikt pareizus vārdus mierīgā balss tonī, kuri satracina adresātu. Var izteikt nepareizus vārdus, kuri nomierina adresātu. Kāpēc tā dzīvē notiek?

Balss tonis ir cilvēka iekšējās pasaules spogulis. Ja cilvēks izjūt mīlestību, tad viņa balss tonis ir maigs. Ja cilvēks izjūt dusmas, tad pat pateikti vārdi mierīgā tonī, radīs negatīvas izjūtas to klausītājam. Tomēr nav noslēpums, ka daudzu profesiju pārstāvji apgūst prasmes, kā slēpt patiesās jūtas, runājot pareizi un mierīgi. Piemēram, politiķi ļoti labi prot slēpt savas patiesās domas un jūtas aiz pareiziem un mierīgiem vārdiem.

Nav iespējams apmānīt ar vārdiem un mierīgu balss toni cilvēku, kuram ir attīstīta jūtziņa. Bērnos jūtziņa ir dabiska, viņi pārsvarā ārējo pasauli uztver ar jūtām, tāpēc viņi bieži nesaprot, kāpēc tas ko redz un dzird nesakrīt ar to, ko viņi jūt?

Savukārt pedagogi, kas ir apguvuši prasmi kontrolēt negatīvās jūtas, nodod savu negatīvo enerģiju bērnam paši to nemaz neapzinoties. Arī mierīgs balss tonis nespēj noslēpt iekšējas dusmas, kuras izjūt pedagogs pret nepaklausīgo bērnu. Bērns jūt šīs dusmas un izjūt pret pedagogu nepatiku. Tas pats attiecas uz vecākiem, kas zina, ka pret bērnu nedrīkst izrādīt dusmas. Bērns jūt vecāku dusmas pat, ja vecāks tās slēpj un viņu vēl vairāk satrauc tieši tas, ka vecāks slēpj ar mierīgo balss toni patiesību – savas dusmas pret bērnu.

Vai būtu pareizi kontrolēt balss toni? Protams, mums ir jākontrolē gan savas domas, gan izteiktie vārdi, gan arī balss tonis. Tomēr, ja mēs konstatējam, ka esam dusmīgi, mums ir jādomā, kāpēc esam dusmas uzņēmuši sevī, ko tās mums māca? Vislielākā gudrība ir vispār dusmas neuzņemt uz sevis, nevis tās slēpt. Viss, kas tiek slēpts, agrāk vai vēlāk atklājas, un tad ir nepatīkami pašam un līdzcilvēkiem.

Kā runāt ar bērnu, ja jūti pret to dusmas? Bērnam var atklāti pateikt: “Piedod, es šobrīd esmu dusmīgs, jo mani satrauca tava uzvedība. Es nespēju izprast tavu uzvedību, varbūt tu vari man to izskaidrot, kāpēc tu tā dari?” Daži bērni sāks dialogu, jo redzēs, ka pieaugušais pret viņu ir patiess un ar mīlestību cenšas grūto situāciju risināt. Daži bērni neatbildēs. Daži bērni turpinās slikto uzvedību, un tad ir svarīgi piedāvāt no sevis kaut ko labu, kas bērnu varētu interesēt. Piemēram, man bija pieredze ar bērnu, kam ir autiskais spektrs, kas izpaužas ar ļoti sliktu uzvedību, bet, kad es viņam piedāvāju viņa uzbudinājuma laikā plaukstiņā pavārīt putriņu, bērns nomierinājās un sēdēja pavisam mierīgi. Putriņas vārīšanas laikā bērns saņēma mīlestību caur pieskārienu un viņš jūtās labi, viņa sliktā uzvedība pazuda.

Tā arī ir atbilde, kāpēc tik svarīgi ir dot ikvienam cilvēkam mīlestību, jo patiesa mīlestība dzēš negatīvo enerģiju un piepilda cilvēku ar mīlestības enerģiju. Ja cilvēks pret otru cilvēku izjūt mīlestību, tad viņa balss tonis ir maigs.

Vai jūs spējat nodziedāt šūpuļdziesmu bez mīlestības? Kāds ir balss tonis cilvēkam, kas dzied šūpuļdziesmu? Tas ir pavisam maigs un tāpēc bērni dzirdot šūpuļdziesmu tik labi iemieg.

Partnerattiecībās balss tonis spēlē milzīgu lomu. Nav tik svarīgi vārdi, cik balss tonis. Arī darba attiecībās balss tonis spēlē milzīgu lomu. Tomēr atcerieties, ka nav iespējams noslēpt patiesās izjūtas ar melīgu balss toni. Enerģija plūst pie sarunu biedra jau no jūsu domām. Ja nespējat teikt patiesu vārdus, tad labāk klusējiet, jo negatīvi izteikti vārdi attiecības pasliktina.

Pareizi izteikti vārdi ar negatīvu balss toni arī attiecības pasliktina, jo sarunas partneris saņem negatīvu enerģiju caur negatīvo balss toni. Dusmu brīdī labāk sarunas partnerim ir pateikt: “Piedod, esmu dusmīgs, nespēju nesadusmoties, jo nespēju tevi izprast. Lūdzu, palīdzi man tevi izprast.” Atcerieties, ka visi strīdi rodas no savstarpējas neizpratnes. Kad tiek izteikts lūgums “lūdzu palīdzi man tevi izprast”, tad lūgumā tiek ielikta mīlestības enerģija, un tā dzēš negatīvo enerģiju, pie tam lūdzot balss tonis mainās, vai neesat to pamanījuši? Vai esat dzirdējuši lūgumu ar negatīvu enerģiju? Tikai pavēlei ir negatīva enerģija, bet lūgums vienmēr satur pozitīvu enerģiju, jo cilvēks lūguma brīdī izjūt pazemību situācijas priekšā. Tāpēc lepni un egoistiski cilvēki nelūdz, viņi tikai prot pieprasīt, un kad viņu prasības netiek izpildītas, tad viņi ir dusmīgi.

Padomājiet, kāds ir balss tonis, kad tiek izteikta pavēle? Vai ir iespējams pavēli izteikt maigi ar mīlestību? Rodas jautājums, kā armijā virsnieki var maigi izteikt pavēles? Protams, viņi nevar to izdarīt maigi, jo viņiem ir nepieciešama bezierunu paklausība. Tomēr dzīves gudrs virsnieks pavēli izteiks tā, ka tā neaizskars padotos, jo tā nebūs izteikta egoistisku mērķu vārdā, bet konkrētā uzdevuma labā. Virsnieka balss tonis būs stingrs, bet caur to plūdīs mīlestība pret padotajiem un tie nespēs atteikties pildīt uzdevumu. Tāpēc uzdevumus jādod ar mīlestību, izskaidrojot, kāpēc tie ir tik nozīmīgi. Tādā situācijā balss tonis būs patīkams.

Balss tonis spēj dziedināt dvēseli, ja tajā ir ielikta mīlestība. Ne velti cilvēki labprāt apmeklē koncertus, kur dzied skaistas, maigas dziesmas. Dziedātājs nespēj nodziedāt skaisti, ja viņš to nedara ar mīlestību. Jo vairāk mīlestības dziedātājs ieliek savā dziedājumā, jo vairāk cilvēki sajūsminās par dziedājumu, jo vairāk dziedinātu dvēseļu. Tātad balss tonis var arī dziedināt, ja caur to plūst mīlestība. Un tieši tas ir pats svarīgākais visu attiecību veidošanā – lai sarunas partneris jūt, ka no tevis plūst mīlestības enerģija.

Autore: Elvita Rudzāte

Komentāri (0)  |  2018-11-01 17:33  |  Skatīts: 1067x         Ieteikt draugiem
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ